Monday, 22 November 2010

How to harvest kale/ Cosechar las berzas

Kale wih a touch of frost. Col con escarcha

I was wrong about how to harvest kale. I thought you were supposed to pick up leaves from the bottom, but that is not the best practice for kale - as I have now learnt. (It is ok for brussel sprouts, though.) My friends Dan and Alina told me they picked theirs up from the top (the crown of the plant), which made me do further research... and yes, I have now learnt something new. This is what the BBC Gardening website says about harvesting kale:

With kale, start harvesting at the crown of the plant from November onwards, removing a few young leaves at a time. This stripping of the crown encourages the development of succulent side shoots to harvest between February and May.

So, armed with the knowledge I went out to harvest mine the proper way! My kale (in the picture) is 'nero di Toscana'. Although I must confess I didn't have he heart to strip the crown completely, instead I kind of compromised by taking some of the young leaves near the crown. Unfortunately the stems are too thin to make kale chips (thanks Ellie! :-), so I cooked it, stems and all, with spagetti (brown some garlic and onion, wilt he kale on top, add lemon juice, mixed with the boiled pasta. Simples) and it was delicious, but half of it got eaten raw before I even had time to cook it - it's that tasty.

Gracias a unos amigos he aprendido como cosechar las berzas. Primero oi que ellos cortaban las suyas desde arriba, asi que fui a mirar en la web de la BBC y ellos tambien recomiendan ese sistema!

En la foto veis mis plantas de brassica oleracea (berza o col verde). Yo pensaba que ibas cogiendo las hojas de abajo hacia arriba, pero por lo visto ese sistema es bueno para las coles de bruselas pero con estas plantas es mejor coger las hojas tiernas del centro, en parte porque son mas tiernas y saben mejor y en parte porque asi la planta produce tallos laterales (es decir, mas hojas tiernas). A ver si mis plantas sobreviven el invierno, y si esta poda/cosecha da resultados! 

Ayer corte las primeras hojas, aunque en realidad no fui totalmente fiel al sistema. Me daba pena pelar totalmente el centro de la planta, como dice la BBC, asi que al final corte unas pocas hojas tiernas hacia el centro de la planta. La variedad que tengo plantada es 'nero di Toscana', y tiene un sabor muy rico pero suave, tanto que la mitad la comimos cruda mientras preparaba la receta! Use una receta de lo mas simple y estaba delicioso: dora una cebolla y ajo picados, pon las hojas encima (en juliana) hasta que se ablandan, zumo de limon y mezclalo con espaguetis cocidos - mas facil imposible!

1 comment:

  1. Vai o vello morrendo e vai aprendendo. Saiume asi de directo cando lein esa forma de cosechar as berzas. Por suposto que vouno facer .Yo tambien estoy interesada en probarlo,gracias a la BBC y a tus amigos

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